Zoek
Sluit dit zoekvak.

In gesprek met Lifestyle4Health netwerk partner 2Diabeat

11 juli, 2023
Delen:

Lifestyle4Health verwelkomt 2diabeat als netwerkpartner. 2diabeat (2021-2027) is een landelijk programma dat onderdeel is van het Nationaal Preventieakkoord en zich inzet om de opmars van diabetes type 2 in Nederland te stoppen. Daarbij wordt hoog ingezet op leefstijlverandering. Hier vertelt Maarten Ploeg, programmadirecteur van 2diabeat en bestuurder bij VitaValley, over 2diabeat en hoe het kan bijdragen aan de missie van het Lifestyle4Health-platform.

2diabeat heeft een integrale aanpak ontwikkeld waarin lokale professionals en bewoners samenwerken aan gezondheidsbevordering in hun wijk of dorp. “Een gezonde leefstijl is essentieel om diabetes type 2 te voorkomen én om te keren. Maar een gezonde leefstijl aanmeten is makkelijker gezegd dan gedaan. Daarin is de directe leefomgeving van het individu zeer belangrijk. Daarom betrekken we als 2diabeat lokale actoren als huisartsen, fysiotherapeuten, sport- en beweegprofessionals maar ook imams, predikanten, welzijnswerkers en betrokken wijk- en dorpsbewoners bij het stimuleren van een gezonde leefstijl van mensen met (een hoog risico op) diabetes type 2. Door middel van lokale samenwerking kunnen we de opmars van diabetes type 2 stoppen”, vertelt Maarten Ploeg.

Lokale aanjagers zijn de sleutel

Zogenaamde lokale ‘aanjagers’ spelen een belangrijke rol in de aanpak van 2diabeat. “Aanjagers zijn lokale sleutelfiguren die in hun wijk medestanders verzamelen en actief aan de slag gaan. Dat kunnen professionals in zorg en welzijn zijn, maar ook burgers, docenten of ondernemers. Ze hebben het vertrouwen van de inwoners en fungeren als verbinder van het lokale netwerk. Iedere wijk heeft zijn eigen programma met als doel een gezonde leefstijl stimuleren. Als 2diabeat ondersteunen we de lokale initiatieven met kennis, netwerken en vaardigheden die bewezen effectief zijn. Zo hoeven wijken niet zelf op alle punten het wiel uit te vinden. Onze aanpak zet in op vier pijlers van leefstijlverandering: beweging, voeding, ontspanning en slaap en mentale gezondheid. Deze aanpak is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, bevat werkbare elementen van eerder succesvolle wijkaanpakken en is in samenwerking met ruim 200 experts en ervaringsdeskundigen – waaronder veel partners uit het Lifestyle4Health-netwerk – ontwikkeld (zie Figuur 1)”, legt Ploeg uit.

Figuur 1 – De aanpak van 2Diabeat

Verbinding met het sociale domein

Ploeg: “We zijn erg blij dat we bij Lifestyle4Health kunnen aansluiten. Lifestyle4Health is een prachtige platform en waardevol netwerk met partners waar wij veel van kunnen opsteken en die wij ook wat kunnen bieden als 2diabeat. Wij kunnen voor de Lifestyle4Health-partners de verbinding naar het sociale domein maken en een landingsplaats in de wijk bieden. We zijn anders dan de andere partners. We werken echt bottum-up vanuit de wijk. Via onze lokale leiders hebben we inzicht in de behoefte vanuit wijken. Lifestyle4Health-partners kunnen gebruik maken van ons netwerk. Wij kunnen op onze beurt veel leren van de wetenschappelijke kennis die Lifestyle4Health-partners inbrengen, over goede interventies bijvoorbeeld. We moeten met zijn allen voorkomen dat goed bedoelde initiatieven top-down in een wijk worden gestopt, terwijl ze niet aansluiten bij de behoefte van de inwoners. Daarbij dient rekening gehouden worden met de aanwezige culturen et cetera, en laat dat nou precies zijn wat wij doen.”

Ambitie: actief in alle gemeenten

“Ons doel is de opmars van diabetes type 2 stoppen. We zetten daarbij in op het verbeteren van de leefstijl van mensen in de wijk. Daarmee hebben we niet alleen effect op diabetes type 2, maar op allerlei niet-overdraagbare chronische aandoeningen zoals bijvoorbeeld reuma en kanker. Dat is natuurlijk mooi meegenomen! Steeds meer wijken en gemeenten sluiten zich bij ons aan. We zijn nu tweeënhalf jaar bezig met 2diabeat en inmiddels actief in 70 wijken. Onze ambitie is om in 2027 in alle 342 gemeenten van Nederland tenminste in één wijk actief te zijn. We zijn daarvoor op zoek naar lokale aanjagers die het voortouw willen nemen in hun wijk. Dus ken je een potentiële lokale leider, neem dan contact met ons op”, benadrukt Ploeg.

2diabeat is een van de programma’s die VitaValley, een onafhankelijke netwerkorganisatie voor innovatie in zorg en welzijn, uitvoert. “We merken dat het voor gemeenten en GGD-organisaties een enorme uitdaging is om de gezondheid van hun inwoners te bevorderen. Vaak hebben ze het gevoel dat ze moeten kiezen tussen de verschillende programma’s, aanpakken en interventies die er zijn. We moeten het gemeenten en regio’s makkelijk maken en een gebundeld aanbod aan bieden, lokale leiders kunnen daar een rol in spelen. Dit is natuurlijk typisch iets dat bij Lifestyle4Health past en we gaan er dan ook samen aan de slag”, besluit Ploeg.

Over 2diabeat

2diabeat is een initiatief van de Nederlandse Diabetes Federatie, het Diabetes Fonds, de Diabetesvereniging Nederland, VitaValley en BeBright. 2diabeat is onderdeel van het Nationaal PreventieAkkoord en ontvangt financiering van he ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. ANBI-stichting VitaValley voert directie uit over het 2diabeat-programma.

Topics:

Bekijk alle nieuwsberichten van Lifestyle4Health

Blijf up-to-date

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent Leefstijlgeneeskunde. En schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf up-to-date

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent Leefstijlgeneeskunde. En schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ik steun het Manifest voor Leefstijlgeneeskunde en werk en vind dat leefstijlgeneeskunde een plek moet krijgen in de werkcontext