Zoek
Sluit dit zoekvak.

In gesprek met Iris de Vries van vereniging Arts en Leefstijl

10 november, 2021
Delen:

Vereniging Arts en Leefstijl is organisatiepartner van Lifestyle4Health. Hier vertelt Iris de Vries, huisarts en voorzitter van Vereniging Arts en Leefstijl, over het belang van leefstijlgeneeskunde en hoe ze met de vereniging wil bijdragen aan de missie van het Lifestyle4Health-platform.

Vereniging Arts en Leefstijl wil Nederland gezonder maken door leefstijlgeneeskunde te implementeren in de gezondheidszorg. “We zien leefstijlgeneeskunde als fundament voor zowel preventie als de behandeling van diverse chronische aandoeningen. We zetten ons in om leefstijlgeneeskunde samen met zorgprofessionals, patiënten, de overheid en zorgverzekeraars te implementeren. Met leefstijlgeneeskunde krijgt de patiënt meer regie over zijn eigen gezondheid, verbetert zijn of haar vitaliteit en neemt het gebruik van medicatie af. Samen zorgen we voor het terugdringen van de ziektelast”, legt De Vries uit.

Leefstijlgeneeskunde geeft perspectief

“Leefstijlgeneeskunde geeft ons als (zorg)bestuurders en mij als huisarts perspectief voor de problemen die we hebben en nog gaan komen binnen de zorg. Het kan ons helpen het beter te doen. We hebben te maken met twee belangrijke transities binnen de zorg. Ten eerste zullen we het aantal huidige chronisch zieken moeten terugdringen ten behoeve van welzijn, behoud van toegang tot zorg voor iedereen en minder kosten. Daarbij kan een gezonde leefstijl als behandeling (curatief) een grote rol spelen (geïndiceerde en zorg gerelateerde preventie). Als we samen met deze patiënten leefstijlgeneeskunde gaan toepassen zal bij velen de kwaliteit van leven toenemen en hun zorgbehoefte afnemen. Ten tweede, is het zaak te kijken hoe we ervoor kunnen zorgen dat er minder chronisch zieken bij zullen komen in de toekomst. Leefstijl kan daar wederom een grote rol spelen. Dat start al tijdens de eerste 1.000 dagen van het leven van een kind en het gaat hier dus over universele en selectieve preventie. Als ik naar mijn eigen werk als huisarts kijk dan maakt leefstijlgeneeskunde mijn werk leuker. Ik heb andere gesprekken met mijn patiënten die tot andere uitkomsten leiden. Ik heb het gevoel dat ik echt iets bijdraag en minder aan het pappen en nathouden ben”, benadrukt De Vries.

Van bewustwording naar doen

Vereniging Arts en Leefstijl is sinds de oprichting vijf jaar geleden enorm gegroeid. De Vries: “Het is leuk om dit groeiend enthousiasme te zien. We proberen zorgverleners tools te bieden waarmee leefstijlgeneeskunde een vast onderdeel van de praktijk kan worden. Het Leefstijlroer is zo’n tool. Het is een laagdrempelig hulpmiddel ter ondersteuning van het gesprek van de zorgprofessional met zijn patiënt. Het Leefstijlroer – bestaande uit zes pijlers: voeding, slaap, beweging, ontspanning, zingeving en sociaal – geeft handvatten om de juiste koers te bepalen voor een gezonde leefstijl. Het laat zien dat de patiënt zelf aan het roer staat en kan bijsturen. Waar we vijf jaar geleden nog hard moesten vechten voor bewustwording van het belang van leefstijlgeneeskunde, is die bewustwording er inmiddels en kunnen we over naar daadwerkelijk doen. ‘Hoe geef je handelingsperspectief aan zorgverleners?’ en ‘wat kan er binnen het systeem?’ zijn vragen waar we ons nu mee bezighouden. Daarnaast is het belangrijk dat we naar voren blijven brengen waarom leefstijlgeneeskunde zo belangrijk is. Alleen als dat duidelijk is en er een goede basis ligt, kan leefstijlgeneeskunde echt onderdeel van het ecosysteem worden.”

Organisatiepartner Lifestyle4Health

Vereniging Arts en Leefstijl is trotse organisatiepartner van Lifestyle4Health. “Wij geloven in verbinding en dat we samen sterker zijn. We kunnen er samen voor zorgen dat leefstijlgeneeskunde binnen de reguliere zorg nog verder verdiept en verankerd wordt. Lifestyle4Health is wat ons betreft een belangrijke partner in crime en bij uitstek degene die partijen samen kan brengen ten behoeve van het ecosysteem dat we moeten bouwen. We zijn daarom dan ook heel blij om deel uit te maken van het Lifestyle4Health-netwerk. En op onze beurt kunnen wij ook wat inbrengen. We zijn de lijn naar de zorgprofessionals, naar (huis)artsen maar ook naar bijvoorbeeld fysiotherapeuten en diëtisten, en kunnen bij uitstek helpen bij implementatie vraagstukken”, aldus De Vries.

Congres ‘10 jaar Leefstijl, natuurlijk!’

In 2011 organiseerde Stichting Voeding Leeft het eerste leefstijlcongres, dit was de aftrap voor aandacht rondom leefstijlgeneeskunde. Inmiddels is leefstijl opgepakt en daarom kijken we tijdens het jubileumcongres ‘10 jaar Leefstijl, natuurlijk!’, dat plaatsvindt van 22-26 november, even terug maar vooral vooruit. In ‘De Week van Arts en Leefstijl’ delen we de nieuwste wetenschappelijke en praktijkgerichte inzichten rondom leefstijl. Hoe beïnvloedt leefstijl de kwaliteit van leven en hoe zorgt leefstijlgeneeskunde voor het terugbrengen van zorgkosten? Welke mogelijkheden zijn er voor preventie en welke kansen biedt leefstijlgeneeskunde in de toekomst? Gerenommeerde artsen, wetenschappers en specialisten die binnen hun vakgebied vooroplopen in het toepassen van leefstijl in de praktijk gaan in op zorg gerelateerde onderwerpen en belichten de maatschappelijk georiënteerde leefstijlthema’s. Zo komen onder andere Hanno Pijl, een van de oprichters van Lifestyle4Health, en Baukje van den Heuvel aan het woord. De centrale vraag aan iedere spreker zal steeds zijn: ‘Waar staan we over 10 jaar?’.

Gedurende het congres kun je verschillende exposanten bezoeken om je te laten inspireren. Daarnaast kun je iedere avond virtueel netwerken met andere collega’s en sprekers via de netwerkcarrousel.

Vereniging Arts en Leefstijl en Lifestyle4Health delen de visie dat leefstijlgeneeskunde nu al noodzakelijk is in de zorg. Graag bieden wij U 50% korting op het Congres weekticket: Verzilver deze aanbieding door de code V5WT21CG11 te gebruiken. De 50% korting wordt dan automatisch verrekend. Inschrijven gaat via deze pagina.

Bekijk ook: Podcast #6: Gezond ouder worden: zo doe je dat!

Topics:

Bekijk alle nieuwsberichten van Lifestyle4Health

Blijf up-to-date

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent Leefstijlgeneeskunde. En schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf up-to-date

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent Leefstijlgeneeskunde. En schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ik steun het Manifest voor Leefstijlgeneeskunde en werk en vind dat leefstijlgeneeskunde een plek moet krijgen in de werkcontext