Zoek
Sluit dit zoekvak.

In gesprek met Bonusan over de meerwaarde van een gezonde leefstijl en voedingssuppletie

8 september, 2022
Delen:

Bonusan, producent van kwalitatief hoogwaardige voedingssupplementen, is vrijwel vanaf het begin bij Lifestyle4Health betrokken en netwerkpartner samen met hun kennisplatform Natura Foundation. Bonusan heeft ruim 20 jaar geleden Natura Foundation – het kennisplatform voor de natuurlijke behandeling van gezondheidsklachten – opgericht om gezondheidsprofessionals elke dag te inspireren en te ondersteunen met kennis en behandelrichtlijnen voor een integrale aanpak van dieper liggende oorzaken van gezondheidsklachten. Hier vertelt Femke van Doesburg hoe Bonusan en Natura Foundation inzetten op leefstijlgeneeskunde.

In deze serie gaan we met diverse partners en experts uit het Lifestyle4Health-netwerk in gesprek over hoe zij bijdragen aan leefstijlgeneeskunde en de missie van het Lifestyle4Health-platform.

Bonusan is een familiebedrijf dat sinds 1966 voedingssupplementen ontwikkelt voor en in samenwerking met gezondheidsprofessionals. “Eigenlijk begon het al eerder dan bij de oprichting van Bonusan door Hendrik Bogaerds. Zijn moeder, Pieternella Bogaerds, was een gedreven fytotherapeut die een soort eigen apotheek aan huis had met allerlei planten- en kruidengeneesmiddelen. Hendrik startte ook een praktijk aan huis in Numansdorp. In de visie van Hendrik is de natuur één grote en fantastische apotheek voor de gezondheid van mensen. Je moet alleen wel weten wat je nodig hebt en hoe je dat uit de natuur haalt. Hendrik wist dat als geen ander. Hij wist pure plantenextracten te vangen in kruidenthee en tincturen, en later ook in capsules en tabletten. Zijn producten waren zo gewild dat hij in 1966 Bonusan oprichtte, gevolgd door een eigen fabriek twee jaar later. Vanuit zijn achtergrond als docent natuurgeneeskunde deelde hij graag zijn kennis en legde daarmee het fundament voor het verspreiden van onze huidige wetenschappelijke inzichten”, legt Femke van Doesburg, Lead R&D Solutions bij Bonusan, uit.

Breder naar gezondheid kijken

Drie generaties later houdt Bonusan, dat uitgegroeid is tot een internationaal bedrijf, vast aan de visie van zijn oprichter. “Nog steeds worden voedingssupplementen van hoge kwaliteit gemaakt in onze eigen fabriek in Numansdorp. En we werken verder aan de droom waar het ooit mee begon: meer mensen regie geven over hun eigen gezondheid door het toegankelijk maken van inzicht, kennis en oplossingen. Dat leidt tot duurzame gezondheid, cruciaal omdat gezonder worden, beter kan en moet. Inmiddels hebben we een breed assortiment van ruim 350 supplementen, van gestandaardiseerde kruidenformules tot orthomoleculaire producten (vitamines, mineralen, eiwitten et cetera). De werkzaamheid van onze supplementen is wetenschappelijk onderbouwd en geïnspireerd op de natuur en de werking van ons lichaam. Ons aanbod is erop gericht mensen toegang te geven tot bewezen kennis, persoonlijk (leefstijl)advies en supplementen met een natuurlijke werking voor een betere gezondheid. Er is immers duidelijke samenhang tussen aandoeningen/gezondheidsproblemen en leefstijl. De omgeving waarin we leven en de keuzes die we daarin maken, beïnvloeden de manier waarop ons lichaam werkt. Als deze omstandigheden veranderen, dan past het lichaam zich aan. Lukt dat niet, dan ontstaan klachten en kun je ziek worden. Het beste dat je dan voor je gezondheid kunt doen, is op zoek gaan naar de echte oorzaak daarvan en die aanpakken. We kijken dan ook naar de volle breedte van leefstijl; van voeding, beweging en ontspanning tot slapen en de sociale omgeving. En natuurlijk de ondersteuning met specifieke voedingsstoffen, in de vorm van supplementen. Een gerichte interventie die rekening houdt met de specifieke situatie kan helpen om een echte boost te geven aan iemands gezondheid. Bijvoorbeeld niet alleen de buikpijn die iemand ervaart verhelpen, maar kijken waar die vandaan komt. Dat we de kennis die we opdoen uit wetenschappelijk literatuuronderzoek meteen kunnen toepassen in de producten die in de fabriek van Bonusan worden gemaakt, maakt onze positie bijzonder. Het draagt bij aan de kwaliteit van de voedingssupplementen die we produceren. Onze producten worden regelmatig ingezet in wetenschappelijk onderzoek. Momenteel loopt er een zeer interessante studie in het Franciscus Gasthuis en Vlietland te Rotterdam waarin de toepassing van een van onze producten bij long Covid wordt onderzocht”, aldus Van Doesburg.

Natura Foundation

“We zien het als onze opdracht om de nieuwste inzichten en kennis over de oorzaak en samenhang van symptomen en interventiemogelijkheden te vergroten, te delen en toe te passen. Daarom maken we via ons, in 1999 opgerichte, kennisinstituut Natura Foundation een breder inzicht, meer kennis en persoonlijke oplossingen bij het verbeteren van je gezondheid, toegankelijk voor iedereen. Dat doen we door het organiseren van webinars, e-learnings, korte cursussen en de opleiding Integrale Orthomoleculaire Therapie. Inmiddels hebben we ruim 6.000 gezondheidsprofessionals opgeleid. We streven ernaar om gezondheidsprofessionals elke dag te inspireren en ondersteunen met kennis en behandelrichtlijnen voor een integrale aanpak van dieper liggende oorzaken van gezondheidsklachten. Het is mooi om te merken dat er steeds meer interesse is vanuit de wetenschap en zorgverleners. Op onze opleiding Integrale Orthomoleculaire Therapie komt een heel diverse groep mensen af; van mensen uit de natuurgeneeskunde, homeopaten, personal trainers, fysiotherapeuten en osteopaten tot steeds meer artsen, verpleegkundigen, diëtisten, apothekers en ook omscholers met een totaal andere achtergrond die willen bijdragen aan onze missie om de wereld gezonder te maken. De zienswijze van samenhang tussen de systemen in ons lichaam en de invloed van leefstijl daarop wordt door steeds meer partijen erkend en tijdens de coronapandemie is de aandacht daarvoor toegenomen. We houden ons al 2,5 jaar intensief bezig met preventie en behandeling van COVID-19 en long Covid. We hebben diverse e-learnings en werken op dit moment aan een masterclass integrale behandeling van long Covid, waarbij we aangeven welke werkingsmechanismen verstoord raken en hoe dit kan worden opgelost met een combinatie van leefstijl en specifieke voedingssuppletie, vertelt Van Doesburg.

Samenwerking met L4H

“Het doel van Lifestyle4Health en waar het netwerkplatform voor staat sluit precies aan bij hoe wij tegen leefstijlgeneeskunde aan kijken. Ook wij streven naar meer regie op eigen gezondheid zodat individuen zelf meer aan preventie kunnen doen door middel van leefstijlgeneeskunde. De wisselwerking met Lifestyle4Health is dan ook heel waardevol voor ons. We brengen kennis in én leren van de kennis van andere partijen. Het gaat dus echt twee kanten op. Lifestyle4Health is een perfect voorbeeld van hoe je elkaar kan versterken en samen tot mooie interventies kan komen. Door partijen die gespecialiseerd zijn in onder meer gedragsinterventies, beweging en het immuunsysteem te verbinden kan gezamenlijk tot een compleet pakket aan interventies gekomen worden. Daarbij is natuurlijk het bewijs dat dergelijke interventies werken belangrijk. Als losse partij krijg je dat gewoonweg niet voor elkaar. Wij zien daarin dan ook de toegevoegde waarde van het Lifestyle4Health-netwerk. En ik hoop dat we elkaar binnen het netwerk nog beter zullen vinden en samen leefstijl op de kaart kunnen zetten en de brug tussen de reguliere zorg en complementaire leefstijlgeneeskunde kunnen slaan”, besluit Van Doesburg, die aangeeft open te staan voor vragen van en samenwerking met partners in leefstijlgeneeskunde.

Topics:

Bekijk alle nieuwsberichten van Lifestyle4Health

Blijf up-to-date

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent Leefstijlgeneeskunde. En schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf up-to-date

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent Leefstijlgeneeskunde. En schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ik steun het Manifest voor Leefstijlgeneeskunde en werk en vind dat leefstijlgeneeskunde een plek moet krijgen in de werkcontext