Zoek
Sluit dit zoekvak.

In beweging met de Nationale Diabetes Challenge

26 januari, 2021
Foto is eigendom van de Bas vd Goor Foundation
Delen:

De Nationale Diabetes Challenge 2021 is van start! Met deze beweeginterventie brengt de Bas van de Goor Foundation elk jaar duizenden mensen in beweging. Als zorgverlener, sportcoach of sociaal werker kun jij het verschil maken en ook een Challenge starten in jouw wijk. De Bas van de Goor Foundation vertelt je alles over haar effectieve aanpak tijdens de online bijeenkomsten van 4, 9 en 11 februari. Zet de eerste stap en meld je aan!

Wat is de Nationale Diabetes Challenge?

De Nationale Diabetes Challenge (NDC) is door het RIVM erkend als een goed onderbouwde beweeginterventie. Deze interventie van de Bas van de Goor Foundation biedt zorgverleners, sportcoaches en sociaal werkers een effectieve aanpak om samen met buurtbewoners aan de slag te gaan met meer bewegen en een gezondere leefstijl. Als professional begeleid je deelnemers vanaf mei 20 weken lang bij hun wandelchallenge. Naast bewegen komen ook andere leefstijlfactoren aan bod. De Bas van de Goor Foundation ondersteunt wijkprofessionals gedurende het gehele traject. Het programma van de NDC past zich altijd aan, aan de laatst geldende coronamaatregelen. Want was de foundation van afgelopen jaar wel heeft geleerd is dat voor alles een oplossing valt te bedenken om samen in beweging te blijven. Juist nu bewegen belangrijker blijkt dan ooit.

Wat levert de Nationale Diabetes Challenge op?

In samenwerking met het Leids Universitair Medisch Centrum, het Isala ziekenhuis, het Diabetes Fonds, en TNO, doet de Bas van de Goor Foundation elk jaar uitgebreid onderzoek naar de effecten van de NDC op de deelnemers. Hierbij wordt gekeken naar de effecten van het wandelen op het gedrag en de psychische en somatische gezondheid van mensen met diabetes type 2. Resultaten laten zien dat de lichamelijke gezondheid van deelnemers verbetert, de kwaliteit van leven verbetert, deelnemers veel sociale steun ervaren en dankzij de NDC meer gaan bewegen en ook blijven bewegen. Lees hier het uitgebreide onderzoeksrapport

Het Social Return on Investment (SROI) laat zien dat de NDC met haar onderzoeksresultaten een maatschappelijke waarde creëert. Niet alleen omdat de kwaliteit van leven van de deelnemers verbetert, maar ook omdat hierdoor de zorgkosten afnemen en het langdurig ziekteverzuim vermindert. Lees hier meer over de uitgevoerde SROI .

Naast de maatschappelijke waarde en opbrengsten van de NDC voor de deelnemers, levert meedoen aan de NDC ook de zorg-, sport- en welzijnsprofessionals veel op. De NDC bevat concrete handvatten om het lokaal Preventie- en Sportakkoord vorm te geven. Aan de slag gaan met de NDC verbetert daarmee de interdisciplinaire aanpak op gezondheid en preventie. Daarnaast levert het samen wekelijks wandelen een ander gesprek op tussen zorgverlener en patiënt en levert meedoen vooral heel veel energie op! Je maakt onderdeel uit van een effectief programma en komt samen met anderen uit heel land in beweging voor een gezonde toekomst. 

Hoe werkt de NDC in coronatijd?

De groeiende onzekerheid in de coronacrisis en de maatregelen rondom het buiten samenkomen in groepen vragen om een flexibele aanpak van de NDC in coronatijd. Het afgelopen jaar heeft ons laten zien dat bewegen en leefstijl belangrijker zijn dan ooit en met de ontwikkeling van een online wandelprogramma, een ‘thuis in beweging’ kaart en een NDC light van 10 weken hebben we daar als BvdGF op ingespeeld. Komend jaar zal deze online variant naast het groepsprogramma komen te staan. Daardoor zijn we extra flexibel en kunnen we ongeacht het scenario altijd mensen in bewegen brengen. Is dat niet in groepen, dan kan dat op individuele basis samen met een buur of vriend. Als de omstandigheden het toelaten om weer veilig in groepen te gaan wandelen doen we dat vanuit sociaal oogpunt het allerliefste. Daarom zijn er corona wandelprotocollen ontwikkeld om t.z.t. veilig op pad te kunnen. Als professional kun je op die manier altijd een passende oplossing bieden om mensen in beweging te brengen naar een gezonde leefstijl.

Doe je mee?

Ben je zorg-, sport- of welzijnsprofessional en wil jij ook aan de slag met meer gezondheid in jouw wijk? De Bas de Goor Foundation nodigt je uit om aan een van haar informatiebijeenkomsten deel te nemen. Deze vinden online plaats op 4, 9 en 11 februari. Meld je hier gratis aan. Heb je vragen over de NDC 2021? Het team van de Bas van de Goor Foundation helpt je graag verder! Neem contact op via ndc@bvdgf.org.

Topics:

Bekijk alle nieuwsberichten van Lifestyle4Health

Blijf up-to-date

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent Leefstijlgeneeskunde. En schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf up-to-date

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent Leefstijlgeneeskunde. En schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ik steun het Manifest voor Leefstijlgeneeskunde en werk en vind dat leefstijlgeneeskunde een plek moet krijgen in de werkcontext