Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Hoe mobiele apps mensen met diabetes helpen gedragsverandering duurzaam vol te houden

17 mei, 2022
Delen:

Om de ziektelast van type 2 diabetes (T2D) te verminderen wordt een gepersonaliseerde leefstijlaanpak geadviseerd. Dat houdt in: voedings- en beweegadvies opmaat en begeleiding bij gedragsverandering en eventuele medicatieafbouw. Na het afronden van zo’n leefstijlprogramma is het vervolgens de kunst het nieuw aangeleerde gedrag vol te houden. Hoe doe je dat als de ondersteuning van een professional stopt? Diabetes Fonds financierde onderzoek van TNO om te bepalen in hoeverre en onder welke voorwaarden mobiele apps bijdragen aan het volhouden van gezond gedrag.

Het ging om een kleine studie. De deelnemers waren 19 mensen met type 2 diabetes (T2D) die eerder een gepersonaliseerde leefstijlinterventie hadden gevolgd. Het doel was om hen met (bestaande, gratis en Nederlandstalige) apps te ondersteunen om de nieuw aangeleerde leefstijl vol te houden. De deelnemers hebben 2x een maand lang één of meerdere apps naar keuze uitgeprobeerd en daar hun ervaringen over gedeeld met het onderzoeksteam. Tijdens het onderzoek gaven de deelnemers tussentijds feedback en vergeleken zij de apps. Conclusies van het onderzoek en aanbevelingen voor de praktijk zijn overzichtelijk bijeengebracht in deze factsheet.

De factsheet

In de factsheet worden de voorwaarden en criteria waar apps aan moeten voldoen om het gebruik van apps stimuleren bij mensen met T2D. Deelnemers gaven voorwaarden aan om niet snel te stoppen met een app. Zo bleek dat mensen die een gepersonaliseerd leefstijlprogramma hebben gevolgd, daarna zoeken naar een app die hen ook echt persoonlijk ondersteund en adviseert. Maar koolhydraatbeperkt voedingsadvies konden ze eigenlijk niet vinden. En advies over hoeveel nog te eten en wat voor soort voeding ook niet.

Daarnaast geven experts (onderzoekers, ontwikkelaars en ervaringsdeskundigen) tips voor de ontwikkeling van apps die bijdragen aan het bestendigen van gezond leefstijlgedrag. Daarbij zijn vier criteria van belang voor het ontwikkelen van toekomstige apps, bekijk ze hier.

Deze factsheet kan als bijlage toegevoegd worden aan leefstijlprogramma’s. Het kan dienen als een ‘Hoe nu verder’ na afronden van het interventieprogramma.  

Wilt u meer over het onderwerp weten, hierbij wat suggesties: 

Helpen slechte gewoontes bij het ontwikkelen van gezond gedrag? #healthyhabits 

Pandemische paraatheid: laat leefstijl onderdeel zijn van het DNA van onze samenleving 

Podcast #10: Hoe hou je gezond gedrag vol?   

De onderzoekende burger en leefstijlgeneeskunde: een prijs voor MijnEigenOnderzoek   

Geschreven door Heleen de Kraker – heleen.dekraker@tno.nl

Topics:

Bekijk alle nieuwsberichten van Lifestyle4Health

Blijf up-to-date

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent Leefstijlgeneeskunde. En schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf up-to-date

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent Leefstijlgeneeskunde. En schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ik steun het Manifest voor Leefstijlgeneeskunde en werk en vind dat leefstijlgeneeskunde een plek moet krijgen in de werkcontext