Welke communicatiestrategieën zijn het meest effectief om gedragsverandering te ondersteunen? De Coalitie Leefstijl in de Zorg presenteert een nieuwe handreiking met 15 wetenschappelijk onderbouwde gedragsveranderingstechnieken, speciaal ontwikkeld voor online communicatie. Deze technieken helpen online bronnen zoals patiëntenorganisaties, zorg- en kennisinstellingen om patiënten beter te motiveren, ondersteunen en begeleiden bij leefstijlverandering.
Hoe stimuleer je patiënten tot een gezondere leefstijl?
Elke gedragsveranderingstechniek ondersteunt specifieke doelen en is effectiever afhankelijk van factoren zoals motivatie, competenties en bereidheid tot verandering. Met een praktisch stroomschema selecteer je eenvoudig de techniek die past bij jouw communicatiedoel. Per techniek vind je:
- Een heldere uitleg over de techniek en het toepassingsgebied
- Methodische en praktische eisen voor succes
- Een concreet stappenplan voor implementatie
- Voorbeelden uit de praktijk
- Wetenschappelijke onderbouwing
Doel van de handreiking
Veel patiënten zoeken online naar informatie over leefstijl in combinatie met hun ziekte of aandoening.De informatie die ze vinden zet onvoldoende aan tot starten en volhouden van nieuw en gezonder gedrag. Gedragsverandering gaat dan ook verder dan het geven van adviezen. Effectieve communicatie helpt patiënten niet alleen met weten wat gezond gedrag is, maar ook met het willen, kunnen en doen. Daarom biedt deze handreiking inzicht in hoe je leefstijlinformatie op een begrijpelijke, aantrekkelijke en toepasbare manier kunt overbrengen.
Eerder verschenen position paper gedragsexpertise
Gedragswetenschappelijke expertise wordt steeds beter benut om de zorg inclusief, betaalbaar en draaiende te houden. In de eerder verschenen position paper: Gedragsexpertise is de sleutel tot effectief leefstijlbeleid’, werd de rol van gedrag als een onmisbaar onderdeel van preventie en zorg al onderschreven.