Zoeken
Sluit dit zoekvak.

DIABLEND: persoonlijke leefstijlondersteuning bij type 2 diabetes

22 januari, 2021
Nederland, Den Haag, 12-07-2013. Foto Wiebe Kiestra / Hollandse Hoogte Skyline van Den Haag op vrijdagmiddag 12 juli 2013 om 17.23 uur, gezien vanaf het Prins Clausplein.
Delen:

Op 1 oktober 2020 is het project DIABLEND, onderdeel van Lifestyle4Health’s programmalijn implementatie, van start gegaan. Het doel van DIABLEND is om leefstijlinterventies voor mensen met type 2 diabetes te optimaliseren, te beginnen in twee achterstandswijken in Den Haag: de Schilderswijk en Bouwlust-Vrederust. Het project integreert en innoveert bestaande tools/platforms om te komen tot  een ecosysteem dat gebruikt zal worden in een groter vervolgprogramma voor duizenden mensen met diabetes type2.

Aangezien een ongezonde leefstijl bijdraagt aan de ontwikkeling van diabetes type 2 (T2D), is onze gedachte dat een aanpassing van de leefstijl centraal zou moeten staan in de behandeling van T2D. DIABLEND is de eerste fase van het ‘Den Haag Diabetes Remissie’-programma. Dit is een grootschalige studie naar een gepersonaliseerde strategie om T2D-remissie te bereiken, met behulp van leefstijlprogramma’s die afgestemd zijn op de fysieke, mentale, sociaaleconomische en gedragskenmerken van mensen met T2D. Het belangrijkste doel van het programma is het ontwikkelen van een ecosysteem in Den Haag voor het op grote schaal personaliseren van leefstijlinterventies voor mensen met T2D.

Start op kleine schaal

Binnen DIABLEND – fase 1 van het ‘Den Haag Diabetes Remissie’ programma – wordt op kleine schaal een eerste geïntegreerde aanpak voor gepersonaliseerde leefstijloptimalisatie bij T2D, het zogenaamde ‘Diabetes Remission Framework’ (DRF), ontwikkeld en getest in de Schilderswijk en Bouwlust-Vrederust. Er wordt gestart met het in kaart brengen van het huidige lokale diabetes-zorgsysteem en het ontwerpen van een raamwerk dat aansluit bij de behoefte, mogelijkheden en voorkeuren van T2D-patiënten. Het framework zal dan ook worden ontworpen in samenwerking met relevante partners en belanghebbenden.

Essentiële elementen van het project zijn: gebruik en gepersonaliseerde inzet van thuismetingen, genereren van een gepersonaliseerd menu van lokaal toegankelijke leefstijlinterventies en implementatie van coachings- en e-health opties (Diabox). Deze elementen zullen worden getest in verschillende kleine gebruikersgroepen.

De volgende elementen zullen in DIABLEND worden opgenomen:

  • Evaluatie van de huidige logistiek in diabeteszorg, inclusief het gebruik van leefstijlinterventieprogramma’s, e-health en coaching, en mogelijkheden om e-health-oplossingen te integreren in de huidige patiëntinformatiesystemen.
  • Ontwikkeling van een DRF, gebaseerd op verschillende databronnen en waarbij een gepersonaliseerd menu van (lokale) leefstijlinterventies wordt aangeboden, afgestemd op het individu.
  • Zelfmetingen door de patiënt, gefaciliteerd door een ‘Diabox’ met gevalideerde meetinstrumenten, samengesteld op basis van individuele voorkeuren van de patiënt en verstrekt door de zorgverlener.
  • Bètatesten op haalbaarheid en bruikbaarheid van verschillende kenmerken van het DRF, het geven van leefstijladvies op maat op basis van biomedische en sociale aspecten, evenals gedeelde besluitvorming aan mensen met T2D.
  • Het initiëren van een ecosysteem dat een gezonde levensstijl ondersteunt en het organiseren van gepersonaliseerde leefstijlinterventies in Den Haag.

Fase 2: Op grote schaal uitrollen

De resultaten van DIABLEND zullen worden gebruikt ter voorbereiding op fase 2, waarin deze aanpak zal worden geïmplementeerd voor duizenden mensen met T2D. De geleerde lessen en output van DIABLEND zullen worden verspreid via het Lifestyle4Health-platform.

Interesse?

Wil je meer weten over wat wij doen op het gebied van DIABLEND? Of wil je met ons samenwerken? Neem dan contact met ons op.

Partners die betrokken zijn bij DIABLEND zijn onder meer:

TNO, LUMC, Renier Haga MDC, BENU, Changing Health, Bas van de Goor Foundation, Leefstijl als Medicijn, Liva Healthcare, Mediq, Menzis, MiGuide en Selfcare.

Topics:

Bekijk alle nieuwsberichten van Lifestyle4Health

Blijf up-to-date

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent Leefstijlgeneeskunde. En schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf up-to-date

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent Leefstijlgeneeskunde. En schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ik steun het Manifest voor Leefstijlgeneeskunde en werk en vind dat leefstijlgeneeskunde een plek moet krijgen in de werkcontext