Lifestyle4Health bestaat vijf jaar! Met een selectie van onze partners blikken we terug op de afgelopen vijf jaar én kijken we vooruit. Wat betekent Lifestyle4Health voor ze? Waar zijn ze het meest trots op? Wat is ze het meest bijgebleven? Hoe zien ze de toekomst voor zich? Als eerste aan de beurt: Nanda de Jong, manager strategische partners bij Coöperatie Menzis.
Wat betekent Lifestyle4Health voor Menzis en voor jou?
Het is een ontzettend goed idee om te kijken of we met meerdere partijen de krachten kunnen bundelen op het gebied van leefstijlgeneeskunde. Lifestyle4Health is dan ook een goed initiatief. Het toepassen van een gezonde leefstijl is belangrijk, of je nou ziek bent of niet. Steeds meer mensen ontwikkelen leefstijl gerelateerde chronische ziekten. Dat heeft allereerst veel impact voor mensen zelf maar zorgt er ook voor dat de druk op de zorg verder toeneemt terwijl we daar juist mensen te kort hebben. Wij wilden als Menzis graag meedenken en meedoen en zijn in 2019 in het Lifestyle4Health-netwerk gestapt. We werken sindsdien met veel plezier samen met alle partners binnen Lifestyle4Health. We brengen kennis in over hoe leefstijl geïmplementeerd en duurzaam gefinancierd kan worden. Hoe kennis naar de praktijk gebracht kan worden en hoe wetenschap nog beter verbonden kan worden met de praktijk. Daarnaast leren we op onze beurt ook veel van de andere partners.
Wat is je het meest bijgebleven, of een sprekend voorbeeld van wat Lifestyle4Health doet?
Een van de meest recente Lifestyle4Health-publicaties over het belang van aandacht voor gedragsverandering, bij zowel zorgprofessionals als patiënten, is me erg bijgebleven. Daar kwam voor ons veel bij elkaar. We hebben zelf het platform SamenGezond waar ook gedragsexpertise is ingebouwd. SamenGezond is een platform en app dat mensen helpt om meer te bewegen en dagelijks gezonde keuzes te maken. Met deze app werk je aan een weekdoel en ontvang je bruikbare tips en coaching, afgestemd op jouw persoonlijke situatie en interesses. Door met verschillende disciplines, zoals gedragswetenschappers maar ook deelnemers, samen te werken is kennis opgebouwd over hoe we mensen het beste kunnen helpen hun gedrag aan te passen. Het begint namelijk ook echt bij de mensen zelf. Hen naar een gezondere leefstijl helpen met (schaalbare) leefstijlinterventies is gedragsverandering. Dat levert voor het individu gezondheidswinst op, verhoogt de kwaliteit van leven en mogelijk ook een mindere zorgvraag.
Waar ben je het meest trots op?
Ik ben er trots op dat Lifestyle4Health de voorloper is van de Coalitie Leefstijl in de Zorg die onlangs is opgestart. Het is toch geweldig dat de inspanningen van Lifestyle4Health een belangrijke reden zijn voor het ontstaan van een landelijke coalitie die implementatie van leefstijl binnen de zorg gaat oppakken. Andere hoogtepunten zijn voor mij dat we twee keer samen met Lifestyle4Health, en de laatste editie is samenwerking met Vereniging Arts en Leefstijl, het Lifestyle4Health-congres hebben georganiseerd. Tijdens de tweede editie, in november 2022, stonden leefstijl en werk centraal: Hoe kunnen leefstijl en (het hebben van) werk de gezondheid én inzetbaarheid van medewerkers versterken? Het was een groot succes, het congres was uitverkocht! Allerlei verschillende domeinen kwamen die dag bij elkaar. Dat geeft wel aan dat er echt behoefte is om dit soort thema’s te bespreken. Het was een mooie dag!
Hoe zie je de toekomst voor je?
Ik hoop dat Lifestyle4Health verder gaat met het verbinden van wetenschap en praktijk. De praktijk gaat vaak sneller dan de wetenschap. Het is duidelijk dat er andere vormen van onderzoek nodig zijn om bewijs voor leefstijlinterventies aan te tonen. Hoe kun je studies het beste vormgeven, hoe kun je tot de juiste keuzes komen? Hopelijk kunnen we gezamenlijk steeds meer kennis vergaren zodat uiteindelijk leefstijlinterventies alom op waarde geschat én grootschalig geïmplementeerd worden. Natuurlijk ook met aandacht voor leefstijlgeneeskunde en ‘werk’ zoals ik al noemde. Vanuit verschillende perspectieven is dat een belangrijk aandachtspunt voor de toekomst. Daarnaast is het belangrijk dat de coalitie, na de huidige termijn van drie jaar, verdergaat en de bevindingen uit dat traject geborgd worden.
Lees ook:
Nanda de Jong, manager strategische partners bij Coöperatie Menzis.