Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Routekaart: Beter Verwijs maakt verwijzen naar leefstijlbegeleiding mogelijk

10 januari, 2023
Delen:

Leefstijl bespreekbaar maken in de spreekkamer is de eerste belangrijke stap in het realiseren van een gezonde(re) leefstijl. Veel patiënten hebben na dit gesprek ook begeleiding nodig om door te zetten. Die begeleiding kan een zorgverlener er niet bij doen. Daar is vaak geen tijd voor. Gelukkig hoeft dat ook niet. Beter Verwijs is het eerste landelijke leefstijlverwijsplatform in Nederland waarmee elke zorgverlener in Nederland vanuit de spreekkamer eenvoudig kan verwijzen. Verwijzen naar interventies op het gebied van leefstijl- en sociaaleconomische problematiek, ongeacht specialisme of woonplaats van de patiënt. Hierbij kun je denken aan interventies voor thema’s als voeding, beweging, ontspanning, slaap, roken, alcohol, mentaal, maar ook laaggeletterdheid, geldzorgen en eenzaamheid.

Op basis van de motivatie van de patiënt

Als zorgverlener kun je leefstijl kort agenderen. Een eerste belangrijke stap, want het witte jas-effect is nog altijd groter dan we soms denken. Een makkelijke vervolgstap is dan om je patiënt aan te melden bij Beter Verwijs via www.beterverwijs.nl. Hiervoor hoef je niet alle details en wensen rondom leefstijlverandering van de patiënt te weten of te bespreken, dat bepaalt de patiënt namelijk zelf. De patiënt zal na de aanmelding (thuis) op basis van zijn motivatie zelf bepalen of hij echt geholpen wil worden met leefstijlaanpassingen en maakt dan een keuze. Een eerste keuze is nodig voor een leefstijlthema zoals bijvoorbeeld: beweging, voeding, alcohol of roken. Daarna kiest hij één van de aangeboden leefstijlbegeleidingen op dat thema op het online platform. De motivatie van de patient is op deze manier altijd leidend in het proces.

Aan de slag met leefstijlverandering

De aangeboden leefstijlbegeleidingen zijn zowel online als fysiek. Zodra de patiënt een keuze heeft gemaakt, checkt Beter Verwijs de gegevens en koppelt de patiënt aan de gekozen leefstijlbegeleiding (in zijn of haar eigen omgeving). Zij nemen vervolgens persoonlijk contact op met de patiënt voor een eerste intake.

Landelijk bereik

Het verwijsplatform fungeert als brugfunctie tussen het (para)medische en sociale domein waardoor meer patiënten vanuit en in de zorg worden geholpen met leefstijlverandering. Beter Verwijs richt zich op leefstijlbegeleidingen met een landelijk bereik die zijn ingekocht door zorgverzekeraars of gemeenten. Hierdoor worden de interventies volledig tot grotendeels vergoed.

Succesvolle start

In juli 2022 is Beter Verwijs live gegaan vanuit een testfase. Inmiddels maken zorgverleners uit verschillende ziekenhuizen al gebruik van het online platform en zijn er al ruim 100 patiënten geholpen met leefstijlverandering. Beter Verwijs is zo ingericht dat het handelingsperspectief biedt op het gebied van leefstijl en preventie en tegelijkertijd de zorgverlener ontzorgt. De reacties zijn lovend. De komende tijd zullen we het platform verder uitbreiden met nieuwe interventies en verder doorontwikkelingen.

Wil jij als zorgverlener ook gebruik maken van Beter Verwijs? Maak leefstijl bespreekbaar en verwijs via: www.beterverwijs.nl

Rogier Verstralen is projectleider Beter Gezond. Het leefstijlverwijsplatform ‘Beter Verwijs’, is een initiatief van de organisatie Beter Gezond (onderdeel van Radboudumc). Beter Verwijs isn bezig om het aantal verwijsmogelijkheden per leefstijlthema uit te breiden en zal regelmatig nieuwe updates geven. Wil je op de hoogte blijven van deze ontwikkelingen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief door een mail te sturen naar: beterverwijs@radboudumc.nl

Rogier Verstralen

Lees meer:

Beter Verwijs – De routekaart naar leefstijlgeneeskunde (lifestyle4health.nl)  

‘Beter Gezond’ maakt verwijzen naar leefstijlbegeleiding mogelijk | Nieuwsbericht | Zorg voor innoveren

Social media

@Rogierverstralen @Bartkiemeney @Mellenotermans @Joycasaaltink @Radboudumc
#leefstijlgeneeskunde #gezondheid #leefstijl

Topics:

Bekijk alle nieuwsberichten van Lifestyle4Health

Blijf up-to-date

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent Leefstijlgeneeskunde. En schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf up-to-date

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent Leefstijlgeneeskunde. En schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ik steun het Manifest voor Leefstijlgeneeskunde en werk en vind dat leefstijlgeneeskunde een plek moet krijgen in de werkcontext