Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Artikel op website Vitaal Bedrijf: leefstijlpilot voor chronische ziekten op de werkvloer positief

13 januari, 2021
Delen:

Het programma Vitaal Bedrijf is een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland. Met Vitaal Bedrijf willen zij ondernemers stap voor stap op weg helpen naar een vitale toekomst. Op hun website schrijven zij over verschillende goede voorbeelden, zo ook de pilot bij Tata Steel die onderdeel is van de programmalijn ‘werk’ van Lifestyle4Health. Het uitgebreide artikel lees je op de website van Vitaal Bedrijf. We vatten het hier kort samen.

Eén op de drie werknemers in Nederland heeft een chronische aandoening en naar verwachting stijgt dit aantal de komende jaren. Het goede nieuws is dat een betere leefstijl kan helpen bij de behandeling van bijvoorbeeld type 2 diabetes (T2D). Dit wordt bevestigd door een pilot waarin ploegendienstmedewerkers van Tata Steel met T2D worden ondersteund in het realiseren van een gedragsverandering ten aanzien van hun leefstijl.

Voor mensen met een chronische aandoening is het een hele uitdaging om hun werkritme vol te houden en tegelijkertijd hun ziekte onder controle te houden. Vaak leidt het tot meer verzuim, meer bezoek aan de huisarts, minder baankansen en hogere zorgkosten.

Samen met Tata Steel en Zorg van de Zaak hebben TNO en LUMC en gepersonaliseerde leefstijlinterventie ontwikkeld voor medewerkers met T2D, Diabetes omkeren in de ploeg (DOP). In een pilot, gefinancierd door Zon MW, wordt de interventie getest door Tata Steel-medewerkers met T2D en uitdagende werkomstandigheden. “Dit zijn chronisch zieken die zwaar fysiek werk doen en in ploegendiensten werken, dus ook regelmatig ’s nachts. Dat zijn omstandigheden waarbij het best lastig is om een interventie te volgen, maar tegelijkertijd ook heel belangrijk, omdat ’s nachts werken het risico op diabetes type 2 vergroot”, zegt Noortje Wiezer, principal consultant Gezond Leven bij TNO.

Ondanks de coronamaatregelen heeft de eerste pilotgroep (start januari 2020) het 13-weken durende interventieprogramma goed afgerond, een tweede groep is inmiddels gestart. “De zes deelnemers uit de eerste groep zijn allemaal afgevallen en geven aan dat ze zich een stuk fitter voelen. Ook krijgen ze van anderen te horen dat ze er beter uitzien. De grote vraag is of ze hun nieuwe leefstijl ook volhouden nu ze niet meer zo intensief worden begeleid? Omdat ze allerlei reguliere sportprogramma’s kunnen blijven volgen en Tata Steel een fysiotherapeut en sportgelegenheid op het eigen bedrijventerrein heeft, hebben we daar goede hoop op”, aldus Wiezer.

Meer over de pilot lees je in het artikel op Vitaal Bedrijf.

Topics:

Bekijk alle nieuwsberichten van Lifestyle4Health

Blijf up-to-date

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent Leefstijlgeneeskunde. En schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf up-to-date

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent Leefstijlgeneeskunde. En schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ik steun het Manifest voor Leefstijlgeneeskunde en werk en vind dat leefstijlgeneeskunde een plek moet krijgen in de werkcontext