Welke route hebben leefstijlinterventies afgelegd van ontwikkeling tot opname in de basisverzekering? Wat kunnen we leren van de ervaringen van inmiddels erkende gecombineerde leefstijlinterventies? De nieuwe rapportage van de Coalitie Leefstijl in de Zorg biedt waardevolle inzichten in hoe de bestaande gecombineerde leefstijlinterventies (GLI’s) succesvol zijn opgenomen in de basiszorgverzekering.
Gecombineerde leefstijlinterventies voor volwassenen
Een GLI is een tweejarige interventie die mensen met overgewicht of obesitas helpt om stap voor stap een gezondere leefstijl aan te nemen. De nadruk ligt hierbij op duurzame gedragsverandering, met specifieke aandacht voor gezonder eten en meer beweging.
In dit onderzoek is specifiek ingezoomd op drie GLI-programma’s die als eerste toegang kregen tot de basisverzekering: SLIMMER, BeweegKuur en Coaching op Leefstijl (CooL). Deze interventies dienen als voorbeeld om te analyseren hoe het proces van opname in de basisverzekering verliep. Voor de analyse is gebruik gemaakt van de recent opgestelde kennis- en implementatie infra- structuur (KIMI).
Systemische en duurzame aanpak
Uit de analyse blijkt dat de implementatie van leefstijlinterventies vraagt om een systematische en duurzame aanpak, waarbij kennisontwikkeling, praktijkimplementatie en beleidsvorming beter op elkaar worden afgestemd. Door deze integrale benadering kunnen interventies niet alleen effectiever, maar ook structureel worden ingebed in de zorg.
De publicatie benadrukt de noodzaak van:
- Vroegtijdige samenwerking tussen onderzoekers, zorgverleners en beleidsmakers.Â
- Structurele financiering voor leefstijlinterventies, zodat deze niet afhankelijk zijn van tijdelijke subsidies.Â
- Domeinoverstijgend werken, waarbij gezondheidszorg en sociaal beleid elkaar versterken.Â
Door rekening te houden met deze geleerde lessen kunnen toekomstige interventies effectiever worden ontwikkeld, geĂŻmplementeerd en opgeschaald.