1,1 miljoen mensen in Nederland hebben diabetes type 2 en meer dan 1,4 miljoen mensen hebben risico om dit type suikerziekte te krijgen, blijkt uit recent onderzoek van de Maastricht University. Om de opmars van diabetes type 2 te stoppen, ondersteunt 2diabeat lokale leiders uit wijken en dorpen bij het bevorderen van een gezonde leefstijl bij volwassenen. Inmiddels ondersteunt 2diabeat zo’n 70 wijken in Nederland. De kennis en ervaring die de afgelopen jaren is opgedaan is gebundeld en vanaf nu voor iedereen beschikbaar op de nieuwe toolspagina van 2diabeat.
Unieke wijkaanpak
Samenwerken aan gezondheid in de wijk is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Het vraagt tijd, energie en kennis om hier structureel mee aan de slag te gaan. Daarom werkt 2diabeat volgens een unieke wijkgerichte aanpak waarin lokale gezondheidsprofessionals en inwoners van onderop ondersteunt worden. De gezondheidsprofessionals en inwoners – ook wel lokale leiders genoemd – zijn onmisbaar in deze aanpak. Zij bundelen de krachten van lokale gezondheidsinitiatieven en kennen de wijk van binnenuit. 2diabeat ondersteunt hen onder andere door middel van het delen van kennis en netwerk, het trainen van vaardigheden en vanaf nu ook door middel van een supportkit en toolbox boordevol tips, hulpmiddelen, leefstijlinterventies en praktijkvoorbeelden.
Nieuwe supportkit en toolbox
Om nieuwe wijken te inspireren en startende wijken te ondersteunen, heeft 2diabeat een handige supportkit en toolbox ontwikkeld. Hiermee stellen we de kennis en ervaring die is opgedaan in 2diabeat wijken vanaf nu voor iedereen beschikbaar. De supportkit en toolbox bieden een overzicht van tips, hulpmiddelen en praktijkvoorbeelden om een gezonde leefstijl bij volwassenen te bevorderen. Ook kunnen lokale leiders inspiratie opdoen voor het organiseren van gezondheidsactiviteiten in hun wijk én gericht op zoek naar passende interventies om inwoners te helpen bij een gezonde leefstijl.
“Met de supportkit en toolbox bundelen we de kennis en ervaring die we de afgelopen jaren hebben opgedaan in wijken waar 2diabeat actief is. Naast dat we lokale leiders op persoonlijke wijze ondersteunen bij het maken van leefstijlkaarten, workshops geven over het maken van wijkscans [waarin lokale leiders leren om het gezondheidsaanbod in hun wijk in kaart te brengen, red] en hen ondersteunen met kennis en netwerk, kunnen lokale leiders met de supportkit en toolbox concreet aan de slag,” ligt Ploeg toe. “Dit benadrukt het unieke karakter van 2diabeat; vanuit de wijk de samenwerking op zoeken met én ondersteuning bieden aan lokale leiders, waardoor zij de handvaten hebben om een gezonde leefstijl in hun wijk te bevorderen,” aldus Ploeg.
De supportkit en toolbox van 2diabeat is vanaf vandaag te vinden via www.2diabeat.nl/tools.
Over de supportkit
In de supportkit is onder andere informatie te vinden over het betrekken van inwoners bij een gezondheidsactiviteit, het versterken van een lokaal netwerk en het vinden van financiering voor lokale gezondheidsactiviteiten. Ook is er informatie te vinden over het maken van een wijkplan, het organiseren van prikacties of gezondheidschecks en het versterken van lokale netwerken. De supportkit bevat acht hoofdstukken waarin lokale leiders op weg worden geholpen om diabetes type 2 in hun wijk te stoppen.
Neem hier een kijkje in de supportkit.
Over de toolbox
De toolbox bevat verschillende erkende leefstijlinterventies en leefstijlapps die ondersteunen bij en informatie bieden over thema’s als bewegen, voeding, ontspanning en slaap, en mentale gezondheid. Voorbeelden hiervan zijn de ‘Brochure Eet je beter’ (thema voeding) waar voedingsadviezen voor koolhydraatbeperkt eten te vinden zijn voor o.a. anderstaligen en laaggeletterden en het project ‘Benzomoe’ (thema slaap) dat het gebruik van slaapmedicatie bespreekbaar maakt.
Alle onderdelen in de toolbox zijn door experts getoetst op relevantie, kwaliteit en bruikbaarheid.
Neem hier een kijkje in de toolbox.
Over 2diabeat
2diabeat is een landelijke beweging dat onderdeel uitmaakt van het Nationaal Preventieakkoord, met als missie: samen de opmars van diabetes type 2 stoppen. De beweging kent een wijkgerichte aanpak waarin lokale gezondheidsprofessionals en inwoners samenwerken aan gezondheidsbevordering in hun wijk of dorp. Vanuit de ondersteuning van 2diabeat worden lokale teams gevormd van inwoners, huisartsen, fysiotherapeuten, sport- en wijkverenigingen, religieuze gebedhuizen en gemeenten. De activiteiten die door deze teams worden georganiseerd, zijn gericht op mensen met een verhoogd risico op diabetes type 2, prediabetes en ‘omkeerbare’ diabetes type 2. 2diabeat is geïnitieerd en wordt uitgevoerd door: Nederlandse Diabetes Federatie, Diabetes Fonds, Diabetesvereniging Nederland, VitaValley en BeBright.