Zoek
Sluit dit zoekvak.

KeerDiabetes2Om internationaal omarmd

20 februari, 2024
Delen:

Onlangs ontvingen wij het bericht van onze partner Voeding Leeft dat het leefstijlprogramma ‘Keer Diabetes2 Om’ onder de internationale naam CARE4DIABETES Joint Action inmiddels in twaalf Europese landen als pilot is geïmplementeerd door lokale teams. Een mooie mijlpaal en een mooi voorbeeld van internationalisering.

CARE4DIABETES Joint Action

Het CARE4DIABETES Joint Action programma is een pilot in twaalf EU lidstaten, gesteund door de EU. Het doel van het leefstijlprogramma is om de gezondheid van deelnemers te verbeteren en de last van diabetes type 2 te verlichten, zowel op persoonlijk als maatschappelijk niveau. “CARE4DIABETES is een perfect voorbeeld van hoe Europese lidstaten hun krachten kunnen bundelen om de uitdaging van diabetes type 2 te adresseren. We bouwen voort op de sterke punten van elk land en overbruggen de vastgestelde hiaten door te leren van de praktijk van Voeding Leeft“, aldus Jelka Zaletel, National Institute of Public Health Slovenia. Op 22 februari is er in Den Haag een conferentie voor de deelnemende EU lidstaten bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Lokale teams in 12 landen

Het programma wordt uitgevoerd door lokale teams uit de twaalf landen die deelnemen: Spanje, België, Bulgarije, Griekenland, Hongarije, Italië, Malta, Polen, Portugal, Slowakije, Slovenië en Finland. De Nederlandse Stichting Voeding Leeft is eigenaar van het programma. Het team van Stichting Voeding Leeft geeft opleiding en overziet de kwaliteit op Europees niveau. Emma Coles, Directeur van Voeding Leeft: “De erkenning als ‘best practice’ en de uitbreiding van onze impact naar Europa door lokale teams op te leiden is een opsteker voor het werk dat we doen. We hopen ook in deze landen verschil te maken en dat mensen de regie over hun leven terug vinden.”

Keer Diabetes2 Om

Vanaf 1 januari 2024 wordt Keer Diabetes2 Om (KDO) voor mensen met prediabetes of diabetes type 2 vergoed vanuit het basispakket. Het programma is in 2014 ontwikkeld door de Nederlandse Stichting Voeding Leeft, samen met artsen, wetenschappers en andere professionals. Keer Diabetes2 Om won in 2016 de Zinnige Zorg Award van VGZ. Sindsdien zijn meer dan 5.000 mensen met het programma gestart.

Resultaten

Het doel van KDO is het ziekteproces van diabetes type 2 en gewichtstoename om te keren, diabetesmedicatie af te bouwen of voorkomen en de kwaliteit van leven te verbeteren. De resultaten zijn internationaal gepubliceerd. Na twee jaar blijkt de kwaliteit van leven significant verbeterd, is het gemiddeld gewichtsverlies 7 kg, gebruikt 67% van de respondenten minder diabetesmedicatie en is 28% geheel gestopt met de medicatie. Vier jaarresultaten worden momenteel geanalyseerd.

Topics:

Bekijk alle nieuwsberichten van Lifestyle4Health

Blijf up-to-date

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent Leefstijlgeneeskunde. En schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf up-to-date

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent Leefstijlgeneeskunde. En schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ik steun het Manifest voor Leefstijlgeneeskunde en werk en vind dat leefstijlgeneeskunde een plek moet krijgen in de werkcontext